News

Samsun Was The Last Stop of TEKNOFEST Black Sea Wind!

2022 yılında kuzeyden esen TEKNOFEST rüzgârının son durağı Samsun oldu. TEKNOFEST Karadeniz, 30 Ağustos - 4 Eylül tarihlerinde Samsun’da gerçekleşen altı günlük muhteşem festival ile sona erdi. Çarşamba Havalimanı’nda coşku ve heyecanının bir an olsun eksilmediği festival 6 günde 900 bin ziyaretçiye kapılarını açtı. Samsun merkezli olarak, Karadeniz genelinde düzenlenen TEKNOFEST’e toplamda ise 1 milyon 250 binden fazla ziyaretçi katıldı.

100 paydaşı ve sponsorları ile toplam 130 katılımcı firmanın yer aldığı dev organizasyonda 6 gün boyunca teknoloji yarışmalarının sunumları, havacılık-uçuş gösterileri, sergiler, zirveler, atölyeler, sahne gösterileri, konserler, bilim ve teknoloji odaklı etkinlikler katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı. Türkiye’nin önde gelen kamu ve özel sektör firmalarının en inovatif ürünlerini sergilediği fuar alanları, tamamı yerli üretim olan Milli Kanatlar’ın gösteri uçuşları, AKINCI Taaruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Bayraktar TB2, Hürkuş, Atak Helikopteri, Gökbey Helikopteri, Aksungur ve Türk Silahlı Kuvvetlerine ait F-16 uçakları ile Solo Türk ve Türk Yıldızları’nın muhteşem akrobasi uçuşları festival heyecanını doruklara taşıdı. Festival kapsamında düzenlenen Sahne Senin etkinliği ve halk oyunları gösterileri ziyaretçilere keyifli anlar yaşattı. Tüm bunların yanında 7 özel tematik çadırda sergilenen yarışmalar ve eğitici atölyelerde öğrenciler bilim, teknoloji ve uzay dolu bir serüvenle buluştu. 

Festival kapsamında düzenlenen Refik Anadol “Makine Hatıraları: Uzay Sergisi”, bilim şovlar, Rafadan Tayfa gösterisi, dikey rüzgar tüneli ve sanal gerçeklik tüneli ziyaretçilerden yoğun ilgi görürken, ilk kez sergilenen BAYRAKTAR MİUS KIZILELMA başta olmak üzere statik sergi alanındaki hava araçlarını ziyaretçiler yakından inceleme fırsatı buldu.
Bu yıl 5. yaşına giren TEKNOFEST, 40 ana yarışma - 99 farklı kategoride düzenlendi. Yarışmalara 81 il, 107 ülkeden 150 binin üzerinde takım, 600 binin üzerinde yarışmacı başvuruda bulundu. Gençler hayallerini gerçeğe dönüştürmek ve en iyisi olmak için kıyasıya mücadele etti. TEKNOFEST’te yarışıp dereceye giren takımlara festival kapsamında 7 Milyon TL'nin üzerinde ödül verildi. 

Birincilik ödüllerini beş yıldır olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan takdim etti ve Milli Teknoloji Hamlesi temalı konuşması sonrası TEKNOFEST Karadeniz kapsamında ilk kez sergilenen yeni insansız savaş uçağımız KIZILELMA’yı ve jet eğitim hafif taarruz uçağımız HÜRJET’i imzaladı. 

Teknoloji yarışmalarının ikincilik ve üçüncülük ödülleri kapanış töreninde TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanımız Selçuk Bayraktar tarafından takdim edildi. 

Kapanış konuşmasında “Gece gündüz gayret ederek proje geliştiren, akabinde finale kalan veya kalamayan takımlarımızın hepsi bizim için şampiyon. Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğunda, genç kardeşlerimize destek veren, yol gösteren, anne babalarının ve hocalarının destekleri için de şükranlarımı sunuyorum. Milli Teknoloji Hamlesi sadece gençlerimizin çabalarıyla değil, milletimiz tarafından adeta bir seferberlik ruhuyla sahip çıkıldığı takdirde hedefe ulaşacak, menzile varacaktır.” diyen Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST ikliminin hem bugün hem de gelecek için umut veren bir iklim olduğunu belirtti. 

TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanımız Selçuk Bayraktar’ın TEKNOFEST 2023’ün İstanbul’da olacağını müjdelemesinin ardından sahnede çekilen aile fotoğrafı ile TEKNOFEST Karadeniz sona erdi.